vineri

“Barajul Celor Trei Guri” -cel mai mare baraj din lumeCel mai mare baraj din lume se afla in China pe cursul fluviului Yangtze.
Denumit “Barajul Celor Trei Guri” a fost terminat anul acesta si va fi pe deplin operational in anul 2011.
Proiectul acestui baraj a fost propus in anul 1914 insa din cauza costurilor mari si a razboiului mondial constructia a fost amanata.
In anul 1994 proiectul a fost reluat si constructia a inceput.
Peste 1,3 milioane de oameni au fost stramutati din acea zona.
Barajul are o lungime de….2,3 km si o inaltime de peste 180 de metri.
Puterea totala instalata a mega-hidrocentralei este de 18,2 GWh, de 14 ori mai mult decat Centrala Nucleara de la Cernavoda.
Lacul format in spatele sau se intinde pe o distanta de 660 km si ocupa 1084 km patrati.
In anul 2003 primul generator a inceput sa produca electricitate. Pana in iunie anul trecut s-au instalat 12 generatoare.
Costurile estimative ale proiectului se invart in jurul a 50 de miliarde de euro dar oficialii chinezi spun ca ele sunt de 18 miliarde de euro.
In momentul; de fata sunt instalate 15 turbine din totalul de 32.
Barajul este situat pe o falie seismica, iar geologii estimeaza ca in zona s-ar putea produce un cutremur de magnitudine 6 pe scara Richter, insa responsabilii proiectului sustin ca uriasa constructie poate rezista la o miscare telurica chiar mai puternica. Ei au tinut sa precizeze ca, pentru ridicarea barajului, s-a folosit o cantitate dubla de beton fata de cea a barajului Itaipu din Brazilia, care era cel mai mare din lume inainte de inceperea proiectului chinezesc.
Se mai crede că barajul a dus la exterminarea delfinului Baiji, o specie care trăia în Râul Yangtze.
Pe cursul fluviului Congo din Africa se construieste un baraj care se presupune ca va fi mult mai mare decat acesta si va produce energie intr-o zi cat produce Romania in 3 zile.

Un comentariu: