luni

Pagoda de Aur


Cunoscuta si sub numele de Pagoda de Aur -Schwedagon Pagoda din Myanmar este una dintre atractiile cele mai mari ale lumii.
Legenda spune ca 2 frati comercianti birmanezi s-au intalnit cu Buddha insusi.El ar fi dat celor 2 frati 8 fire de par pentru a le duce in Birmania.Ajungand pe un deal unde ar fi fost un salas de cult dedicat lui Buddha ei ar fi scos firele de par si atunci s-ar fi intamplat lucruri uimitoare:nevazatorii au inceput sa vada,surzii sa auda,a plouat cu pietre pana la genunchi si ar fi rodit pomii(cu toate ca nu era sezon) in cateva zile.
Pagoda are o inaltime de 98 de m si o vechime de peste 2500 de ani fiind construita in anul 486 i.e.n.Este cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Birmania.
Cladirea este facuta din caramida si este acoperita cu tablite de aur(nu suflate cu aur)sip rinse intre ele cu nituri.
Din sec.XV toti oamenii din Birmania impreuna cu regii acestora au donat mereu aur Pagodei pentru ca aceasta sa poata fi intretinuta.
Cu toate ca birmanezii stiau de existenta a 7 zile intr-o saptamana ziua de miercuri era impartita in 2 zile si anume:pana la orele 18.00 este miercuri iar dupa 18.00 pana la miezul noptii era ziua Rahu.
Cu toate ca Pagoda de Aur se bucura de numerosi turisti,intrarea este libera,nu exista absolut nici o taxa iar intretinerea Pagodei se face doar cu donatiile primite de la turisti.Donatiile pot fi financiare sau diverse obiecte din aur si pietre pretioase.
Pagoda de Aur are 4 intrari iar vizitatorii sunt obligate sa se descalte inainte de a intra.
Pagoda a suferit daune mari din cauza a 8 cutremure.
In interior exista asa numitul diamant orb.Practic este o sfera plina din aur pe care se afla 4351 diamante totalizând 1800 carate.Cu toate ca ochiul uman nu distinge clar varful Pagodei,acolo se mai afla 5448 diamante,2317 rubine si safire,1065 clopotele din aur si un diamante imens de 76 de carate.
In anul 1485 regele pe nume Dhammazedi doneaza un clopot de bronz in greutate de 30 de tone. În 1608 a portughezul aventurier Philip de Brito e Nicote jefuieste pagoda si clopotul cu intentia sa faca din acesta tunuri.In momentul transportului clopotul a cazut in rau facand imposibila scoaterea lui.
Intregul complex este dominat de pace si liniste fiind slab pazit dar se pare foarte bine pazit de blestemele ce se vor abate asupra hotilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu